Reviews
Auteur: Jelco

Datum: 28-07-2009 18:48

Anno 1404

Iedere gamer heeft bijna wel een serie die hij vanaf het eerste deeltje al speelt. Dit is ook het geval bij mij met Anno. Vanaf Anno 1602 ben ik al verliefd op deze serie. Vorige maand verscheen er een nieuw deel van deze serie en ik kreeg de eer om deze game te mogen recenseren.

In Anno 1404 is uiteraard het basisprincipe van de game niet veranderd. Je zult weer de kans krijgen om een grote stad te bouwen en te regeren over de hele wereld. Echter zijn er veel nieuwe aspecten aanwezig in deze game vergeleken met het vorige deel. Op deze vernieuwing zal ik later terugkomen.

Voor de mensen die niet bekend zijn met de Anno-serie eerst een korte uitleg hoe Anno werkt. Anno 1404 is grotendeels een Citybuilder. Je begint met een haven of boot en enkele grondstoffen. Hiermee bouw je meestal eerst een houthakkerhut, vissershut en een marktje en wellicht wat houten huizen. De mensen die in deze huizen wonen hebben zo hun behoeftes. In het begin zullen deze eisen niet hoog zijn, maar wanneer je huizen gaan groeien en je dorp verandert naar een stad met stenen huizen zullen de bewoners meer eisen. Zo zullen zij ook luxe producten gaan eisen. Wanneer je zorgt dat de jouw land aan de behoeftes van de inwoners voldoet, zul je meer inwoners krijgen, waardoor je meer geld kan innen door middel van belasting. Hierdoor kan je land nog meer uitbreiden. Hierdoor wordt er een positieve spiraal gecreëerd. Maar let op, teveel belasting vragen werkt juist weer negatief.Nieuw in Anno 1404 ten opzichte van de voorganger, is de Oosterse wereld, ofwel de Orïent genoemd. De Oriënt is gebaseerd op de Noord-Afrikaanse landen Egypte en Tunesïe. De Orïent speelt een hele belangrijke rol in Anno 1404, want je zult met ze moeten gaan samenwerken, zodat jouw stad ook weer verder kan groeien. Zo zullen jouw inwoners graag specerijen willen, die alleen groeien op Oosterse eilanden. Echter is de grond daar zo droog, dat er niks groeit. Hier heeft men in de Orïent een oplossing voor gevonden. Zij hebben een gebouw, dat lijkt op een waterpomp en de grond bewatert, waardoor er wel planten kunnen groeien. Deze techniek krijg je echter niet zo maar van de Orïent, hiervoor zal je eerst reputatie moeten opbouwen bij de Orïent. Verder heeft men in de Orïent een eigen bouwstijl, waarin duidelijk de vergelijking met Egypte te maken is.

Het vechtsysteem is in Anno 1404 ook op de schop gegaan. Het is overigens niet groter of beter geworden. Het oorlogvoeren is eigenlijk zelfs zeer passief geworden. De ontwikkelaars zijn zich er van bewust dat de game meer een citybuilder is dan een echte RTS, maar af en toe oorlogvoeren lijkt toch zeker een verrijking van de game. In Anno 1404 kan je op je eiland nog wel steeds legers maken en dan met je vloot ten strijde trekken. Op het eiland van je tegenstanders sla je een kamp op en ga je daarna ten aanval. De speler heeft echter weinig invloed op de uitslag. Ook zullen oorlogen weinig voorkomen, want de kosten van je soldaat zijn zeer hoog, waardoor je eerst een gigantische stad moet hebben om met de belastinginkomsten je soldaten te kunnen betalen.Anno 1404 ziet er uitstekend uit. Elke keer leggen ze de laat hoger en dit keer zijn de animaties van de inwoners, beesten en andere dingen zeer verbeterd. Houthakkers zie je echt de boom omhakken die dan weer zeer natuurlijk omvalt, ook zie je inwoners de was uithangen en gaan mensen dronken naar huis nadat ze een bezoek gebracht hebben aan de kroeg om de hoek. Dit streept het feit dat de inwoners soms door hekken en muurtjes lopen gelijk al weg. Ook de beesten die leven in de werelden van Anno lijken zeer realistisch. Je kunt soms minuten lang zitten kijken naar het mooie water met eruit springende dolfijnen en walvissen, waardoor je echt zin krijgt om zelf een verfrissende duik te nemen. Ook de rondvliegen de volgens zijn mooi om te zien. Om terug te komen op het water, kan eigenlijk wel worden gesteld, dat Anno 1404 het mooiste water bezit van alle videogames die momenteel op de markt zijn. Ook zijn de gebouwen en boten nog meer gedetailleerd dan dat we al in Anno 1701 gezien hadden.

De game is eenvoudiger geworden dan de voorgaande delen. Zo zijn de ingewikkelde menuutjes passé en is het maken van een handelsroute makkelijker dan ooit te voren. Maar de game blijft een hoge instapdrempel houden. Dit komt met name omdat je op zoveel dingen te gelijk moet letten, iets wat vooral voor een nieuweling met de Anno serie wennen zal zijn. Gelukkig biedt Anno verschillende speelmodi. Eén hiervan is de campaign. Hierin zul je missies voor je vaderland moeten uitvoeren. Ook is de campaign eigenlijk een soort lange tutorial, want door middel van de missies ga je de game steeds meer begrijpen. Daarnaast biedt Anno 1404 nog de vrij mode, waarmee je alles zelf kunt beslissen. Wanneer je deze game hebt zul je waarschijnlijk het meeste met deze mode spelen. En de derde mode die je kunt kiezen in Anno is de Scenariomode waarin je wat spannende scenario’s voor je kiezen krijgt.

Toch maakt Anno 1404 één grote fout en dat is het weglaten van de multiplayer. In de vorige delen kon je nog tegen je vrienden ten strijde trekken. Dat is nu niet meer mogelijk en je zult het dus alleen met de single-player moeten doen. Verder zijn de laadtijden voor het starten van een game lang en het opslaan van je spel neemt ook al snel een halve minuut tijd in beslag.Op de laatst genoemde punten na is er echter weinig negatiefs in de game vinden. Natuurlijk zijn sommige dingen ook puur een kwestie van smaak, maar de game zit goed in elkaar en er zijn geen of nauwelijks fouten aanwezig. De game is een grafisch bolwerk en toch al speelbaar met milde systeemeisen. De wereld in de game leeft gewoon en de game heeft een hoog replay gehalte wat zorgt voor nog meer gameplay uren. Anno 1404 biedt door het uitwisselen van technieken nog meer diepgang dan de voorgaande delen. Ik ben dan ook blij dat ik deze game in mijn collectie mag begroeten.

Score
Presentatie:
8.0
Gameplay:
9.0
Graphics:
9.0
Geluid:
8.0
Innovatie:
8.0
Levensduur:
8.0
Eindscore
8.3
Delen:
Reacties
28-07-2009 20:21
Antoon
Goede review, maar eerlijk gezegd trekt dit soort citybuilders me niet zo. Vroeger wel met veel plezier simcity gespeeld, maar heb er toch veel liever wat actie in. En ik begrijp, dat het vechten hierin niet veel voorstelt.

Trouwens mooie ronde cijfers. In het kader van de titel was wellicht een 8.4 toepasselijker geweest. ;)
28-07-2009 20:46
Rutger
Ben het compleet eens met het je recensie, heb hem zelf namelijk ook kort geleden aangeschaft. Eén nadeel aan dit soort spellen zijn dat ze altijd zo verslavend zijn :P
28-07-2009 21:42
Davey
Goede review hoor, misschien dat ik deze ook maar een keer ga aanschaffen.
28-07-2009 21:42
Subzero
idd verslavend is het zeker maar het voordeel is dat je er snel in zit met anno omdat de gameplay vaak hetzelfde is dan 'n versie ervoor, niet dat het verkeerd is want het werkt lekker niks op aan te merken :)
deze game wil ik ook nog eens gaan proberen
29-07-2009 01:15
Junkfood
Heb het vorige deel gespeeld en dat beviel me helemaal niet, te weinig actie en je moest er veel te veel bij nadenken. Nu ik lees dat hier geen multiplayer in zit zie ik ook niet echt een reden om deze te gaan spelen aangezien alle delen zoveel op elkaar lijken en ik het vorige deel niet vond. Verder een mooie review alleen leek het alsof er maar de helft op staat, ik was lekker aan het lezen over hoe alles in elkaar zat en toen ineens was de review afgelopen haha en er staat ergens laat ipv lat maar dat tenzijde.
al-met-al geen reden om het spel te kopen
09-08-2009 22:30
stanw
het is een goede game maar vaak neemt deze veel tijd in beslag
Nielssss (Gast)
21-06-2010 17:45
Hoe maak je boten, ik heb het spel net;P
21-06-2010 17:50
Tex
Hoe maak je een account aan en vraag je het op het forum? Volgens mij in 2 minuten.

En ik heb altijd gedacht dat schepen gewoon in de haven werden gemaakt. Maar ik kan me vergissen.
21-06-2010 18:30
Jelco
@ Nielsss Idd op ons forum krijg je meer hulp, maar ik wil je toch even helpen.
Je kan vanaf dat het moment dat je Citizen in je stad hebt een small Shipyard bouwen. Hiermee kan je schepen bouwen. Later zul je nog een grote Shipyard krijgen.
Plaats een reactie (Niet ingelogd) Inloggen | Registreren

Helaas je bent niet ingelogd, dit is wel nodig om te reageren.

Inloggen | Registreren
Game
Genre: Strategie
PEGI: 7+
Ontwikkelaar: Blue Byte
Uitgever: Ubisoft
Release: 26-06-2009
Beschikbaar op: PC
Waardering

Member-cijfer: 6.0/10 (38 stemmen)

8.3

GameCloud score

Bekijk review
Soldiers game