Previews
Auteur: Jelco

Datum: 26-05-2009 15:41

Anno 1404

De Anno-reeks is één van de oudere RTS- en citybuildergames die momenteel nog uitgebracht wordt. Het vorige deel, Anno 1701, was een groot succes en heeft de lat hoog gelegd voor het nieuwe deel. Weet Blue Byte wederom succes te halen met Anno 1404?

In Anno 1404 krijgen we te maken met de Oriënt, een nieuwe beschaving afgeleid van de Noordafrikaanse landen zoals Egypte en Tunesië. Ook al zal je in het begin van de game hier nog vrij weinig van merken, omdat je gewoon start met een westerse stad. Wanneer je stad groot en “gezond” is, zullen er vanzelf oosterse figuren jouw stad aandoen en krijg je de mogelijkheid om oosterse eilanden te bezoeken of te veroveren. Het bouwen van je stad gebeurt eigenlijk nog altijd op dezelfde manier als je gewend bent in alle Anno-delen. Je inwoners zullen qua niveau groeien als je aan hun eisen voldoet. Zo hebben de eerste bewoners alleen voedsel en een kerk nodig, maar later zullen de “rijkere” inwoners ook om juwelen, theaters en kathedralen vragen. Echter is het niet erg dat dit systeem ongeveer altijd hetzelfde is gebleven, want het werkt gewoon goed. In de stad stuiten we op een ding dat echt verbeterd is in Anno 1404. In Anno 1701 waren je steden ook al levendig, maar daar doen ze in Anno 1404 nog een flinke schep bovenop. Je zult in dit deel zelfs de was in 3D zien wapperen die je burgers ophangen om te laten drogen. Ook zullen de inwoners nog meer activiteiten uitvoeren in de stad. Daarnaast is het water nog beter uitgewerkt en zie je dat de boten echt mooi door de golven heen varen. In 1701 leek het soms of de boten er gewoon overheen vlogen.Dat we in Anno 1404 alleen simpel een extra beschaving erbij krijgen is niet helemaal juist, want de nieuwe beschaving gaat een belangrijke rol spelen in de game. De bouwopties zullen uitgebreider zijn dan we in Anno 1701 gewend waren. Zo zullen de oriëntse eilanden nieuwe bouwopties hebben. Als voorbeeld is er de waterpomp. De grond op de oriënt eilanden is droog en onvruchtbaar. Je zult dus via de waterpomp eerst moeten zorgen dat de grond vruchtbaar wordt. Deze techniek komt echter uit het westen en dus zullen de beschavingen goed moeten samenwerken. En volgens de ontwikkelaar zullen er meer van zulke dingen zijn, waarin de beschavingen elkaar moeten helpen door middel van het uitwisselen van kennis. Deze kennis zal niet alleen van west naar oriënt gaan, maar ook andersom. Want ook de westerse landen staan te springen om de nieuwe producten en ontwikklingen van de oriëntse eilanden.

Toch blijft de focus liggen op de westerse cultuur en daarom zal deze ook vol zitten met vernieuwingen. Zo zit er een gigantisch grote nieuwe kathedraal in, waarvan het bouwen maar liefst 3 civilizatienivo's (upgrades van de inwoners) zal gaan duren. Dit biedt wel weer de mogelijkheid om de hele stad eromheen te herinrichten, wat de game weer langer leuk maakt.Ook het vechtsysteem is compleet op de schop gegaan. Zo zal het heel erg versimpeld zijn vergeleken met het vorige deel. Hoe dit precies gaat werken is nog niet bekend, maar het wordt gelinkt naar statistieken. Hiervoor zal zijn gekozen omdat Anno eigenlijk meer een citybuilder is, dan een echte RTS. Echter vond ik het altijd wel even fijn om ten strijde te trekken tegen één van mijn concurrenten. Dit kan dus een minder punt worden in de game, maar smaken verschillen natuurlijk.

Het moet waarschijnlijk nog gek lopen wil de game zijn verwachtingen niet gaat waarmaken. Anno 1701 was al zeer top en deze game borduurt hierop verder, maar nu met nog veel meer extra’s en oog voor details. De grafische pracht die game uitstraalt in de trailers is geweldig. Of de game het echt waar maakt, kunnen we natuurlijk pas zien zodra we de game onder handen kunnen nemen. Dat zul je hier straks in de review kunnen lezen. Maar Anno 1404 heeft absoluut de potentie om een succes te worden.

Delen:
Reacties
26-05-2009 17:15
Jelco
Ik ga hem zeker proberen als hij uitkomt!
26-05-2009 17:45
Youri
Het ziet er leuk uit, maar het genre spreekt me niet echt aan.
26-05-2009 17:58
Mitchanix
genre vind ik ook niet zo
26-05-2009 20:07
Robin
De Wii versie had toch meer een cartoon look?
27-05-2009 01:26
Antoon
Denk dat ik me er toch eens aan ga wagen. Lijkt me wel geinig. Trouwens goede preview!
27-05-2009 09:00
Mike
Goede Preview! En inderdaad ik ga het ook maar is proberen, als ik het zo lees lijkt het me wel wat!
27-05-2009 22:13
Davey
Goede preview inderdaad, ik hou wel van dit soort games ;).
10-06-2009 15:02
Jelco
Ik wil hem spelen!!
Plaats een reactie (Niet ingelogd) Inloggen | Registreren

Helaas je bent niet ingelogd, dit is wel nodig om te reageren.

Inloggen | Registreren
Game
Genre: Strategie
PEGI: 7+
Ontwikkelaar: Blue Byte
Uitgever: Ubisoft
Release: 26-06-2009
Beschikbaar op: PC
Waardering

Member-cijfer: 6.0/10 (38 stemmen)

8.3

GameCloud score

Bekijk review
Soldiers game