Nieuws
Auteur: Wilco

Datum: 28-09-2012 22:58 | Laatst gewijzigd: 29-09-2012 12:04

Algemeen
Special: Visie op Gamen (3): De oude media

Alweer een derde artikel waarin ik een visie op onze hobby poog neer te zetten. We blijven ook dit keer nog rond het gamen als fenomeen hangen. Waar de vorige keer de moeders aan bod kwamen tijdens een grootse strijd, is het dit keer de beurt aan de oude gevestigde media. De kranten, televisie en radio.

Zij die mede verantwoordelijk zijn voor het slagveld in Haren, de 20e van deze maand. We kunnen wijzen op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid om keuzes te maken, toch werd de keuze ook opgeroepen en waar nodig bevestigd door de media: 'Waar is het feestje? In Haren is het feestje!' De media zorgen voor bekendheid en uit het oogpunt van de journalistieke verslaggeving blazen ze iets op. Het is leuk om daar verslag van te doen, op het moment dat ze daar verslag van doen is het voor een grotere groep mensen leuk. Zie hier het welbekende sneeuwbaleffect.

Blijkbaar weten de media wat jongeren interessant vinden en hebben ze heel goed in de gaten dat excessen scoren. Streamhelikopters, straalwagens, reporters ter plaatse, net als de politie hebben ook zij alle scenario's doorgenomen. Nu maar hopen dat het uit de hand loopt en we als eerste kunnen melden dat WIJ er exclusief bij waren. Nu maar hopen dat WIJ die grote relschopper frontaal op de camera krijgen. 

De oude media hebben nog steeds macht. Ze trekken steeds minder bezoekers, maar blijven ook voor veel nieuwe media nog wel de autoriteit. Als iets op Twitter staat dan noemt men het nog geen nieuws, staat het in de krant dan noemt men het pas nieuws! Als de krant Twitter of Facebook citeert maken zij daarmee een bericht nieuwswaardig maar zijn zij nooit de schuldigen. De oude media heeft macht. De oude media leeft, al hangt het aan het infuus van de nieuwe media. De nieuwe media, waar steeds meer nieuws geboren wordt voor het nieuws is. 

Nu naar het gamen toe. Want daarvoor zijn we hier. 

Het feit dat gamen een kunstvorm is, een ontspanningsvorm en in sommige gevallen zelfs topsport is geen nieuws wat gebracht wordt door de oude media. Men neemt de berichten hierover uit de nieuwe media ook niet over. Bij de nieuwe sociale media is gamen allang in al zijn facetten geaccepteerd, maar de oude media kiezen er bewust voor om te blijven wijzen op verslaving, gevaren en de vormen van excessief geweld. (Uiteraard is dit erg globaal en wil ik in komende publicaties ook graag elk beeld afzonderlijk benaderen).

Onschuldige mensen doodrijden in Carmageddon; doodschieten in Modern Warfare en  onderpissen in Postal; dat is het beeld wat ons wordt voorgehouden. Daarnaast speelt iedereen obsessief World of Warcraft en maken klinieken overuren om al die verslaafden van hun gamefix af te halen. Iedereen om de gamer heen gaat niet actief op zoek naar een ander beeld en neemt het eenzijdige nieuws aan als waarheid. Het nieuws, a.k.a de oude media, de macht!

Om dit te illustreren neem ik graag een voorbeeld uit Call of Duty: Modern Warfare 2. Daar zit de gevreesde vliegveldscène in. Een scène die uit verhaaltechnisch oogpunt best sterk had kunnen zijn. In een missie aan het begin van deze game wordt je als undercover-agent door een terroristische organisatie meegenomen naar een vlieghaven om daar onschuldige burgers neer te schieten. De game laat je ervaren hoe wrang en wreed zo'n terrorist is door je de keuze te geven al dan wel of niet zelf het vuur te openen. Als je als gamer niet van tevoren wist wat er te wachten stond lag de kracht van dit level meer in de morele keuze dan in de daadwerkelijke actie. Echter, door alle ophef die er vooraf over gemaakt is, was de kracht en het shock-effect van de scène in kwestie al verspeeld en werd het aantrekkelijker om juist het vuur te openen op alle onschuldige virtuele mensen. Uiteraard zou dit anders wellicht bij een tweede speelsessie van het level ook wel gebeurd zijn (hierover in een latere visie over 'geweld in games' meer). Omdat we de mogelijkheden kenden en zelfs al gezien hadden, was de persoonlijke blokkade om deze verkeerde keuzes daadwerkelijk te maken wel een beetje weggenomen. De media zorgt dat het voorziene effect van het door hun gebrachte nieuws uitdraait op de waarheid. Net als in Haren.

Het is altijd makkelijk om met een vinger te wijzen en te benoemen wat er allemaal beter zou moeten. Want de media heeft ook bepaalde belangen bij de keuzes die ze maken en worden ook gedragen door de belangen van hun leden of investeerders. Daarnaast zijn niet alle media schuldig aan dit verknipte beeld terwijl dit hier wel geschetst wordt. Ik heb het daarom ook over het algemene beeld wat de oude media geeft t.o.v. de nieuwe media. Want ongetwijfeld zul je in de nieuwe media ook veel bezorgde moeders tegenkomen en is het een prachtig medium voor deze moeders om zich te mobiliseren in een leger van moeders.

Hoe het dan wel zou moeten? Dat is een lastig verhaal. Al kan ik wel afsluiten met een mooi genuanceerd voorbeeld uit de oude media. Boris van de Ven (Blammo, Gamekings) heeft enkele jaren geleden meegedaan aan het programma Scrooged van de EO. Een jongen die zijn leven vergooide met gamen werd een blik gegeven in een mogelijke toekomst als hij nu zijn leven zou draaien. Bezig zijn in de gaming-industrie werd voor hem als doel gesteld, om dat doel te bereiken zou hij zijn leven op dit moment toch wat beter moeten inrichten. Boris hielp hem dit in te zien en speelde daarna nog lekker een spelletje bij de jongen op de bank. Dit beeld wees op het gevaar maar ook op de passie. Het nam 'gaming' serieus. Iets wat ik ook hoop te (blijven) doen, tot de volgende!

Delen:
Reacties
29-09-2012 16:09
-Joel-
Ik ben het niet helemaal met je eens. Tot zover ik zie citeren de 'oude' media alleen maar mensen die roepen dat een bepaalde game (bijv. MW2) verboden moet worden. Tot zover ik zie is er geen krant of programma die echt een standpunt inneemt. Misschien wordt het lichtelijk opgeblazen, maar dat doen wij als 'nieuw' medium ook. Daarnaast is er niemand met enige autoriteit die het tegendeel durft te beweren. Als gamers in een positief daglicht willen staan moeten ze zelf de eerste stap zetten. Afgeven op derden is wel erg gemakkelijk.

Dan hebben we nog Haren. Dat kranten, radio en TV de boel hebben opgeblazen hebben klopt. Maar wat moesten ze anders? Het hele evenement negeren? Een geheel nieuw fenomeen aan zich voorbij laten gaan? Hebben ze niet de taak om nieuws te brengen en te berichten over gebeurtenissen die de samenleving bezighoudt? En als dit niet mag, waar ligt de grens dan? Mag er dan ook niet geschreven worden over rellen in Zuid-Europa, of over de burgeroorlog in Syriƫ? Het kan mensen immers op een idee brengen.
29-09-2012 16:24
Wilco
Hey Joel,

Ik zie meer overeenkomsten dan verschillen in je reactie.

Wilco
01-10-2012 21:53
mickje12
In de oude media wordt weinig positiefs over gamen gezegd. Eerlijk gezegd kan ik geen positief iets bedenken. En dat terwijl ik zelf (helaas niet meer zo vaak) regelmatig game! Op zich is gamen niet zo heel vaak in het nieuws, maar bij incidenten met geestelijk labiele mensen die (te) veel gamen wordt soms wel gewezen op het gamen van deze mensen, wat totaal onafhankelijk er van kan zijn.

Over Haren, ik denk dat hier de media een rol heeft gespeeld, maar de burgemeester van de gemeente heeft ook de nodige aandacht gezaaid. Dat de media dit vervolgens benadrukt hebben kun je ze niet kwalijk nemen, dat is immers wat we willen lezen (ik tenminste wel).
Plaats een reactie (Niet ingelogd) Inloggen | Registreren

Helaas je bent niet ingelogd, dit is wel nodig om te reageren.

Inloggen | Registreren
Net binnen
Livestream laatste qualifier DSCL Bootcamp
Livestream laatste qualifier DSCL ..

Vanaf 19.00 is op woensdagavond 4 n..

Destiny-DLC op 9 december
Destiny-DLC op 9 december

Op 9 december komt de eerste downlo..

WWE 13-servers neergehaald
WWE 13-servers neergehaald

Ontwikkelaar 2K gaat vandaag offici..

Geen free roam tijdens missies Metal Gear Solid V
Geen free roam tijdens missies Met..

Tijdens een van de video webcasts v..

Top 10 enge locaties in games
Top 10 enge locaties in games

Over een kleine week is het weer Ha..

De opleving van het horrorgenre
De opleving van het horrorgenre

Het horrorgenre heeft altijd al een..

Grubby coach op DSCL Bootcamp
Grubby coach op DSCL Bootcamp

Een week geleden werd het nieuwe DS..

Top 10 games die de hype niet waarmaakten
Top 10 games die de hype niet waar..

2014 is voor velen een tegenvallend..

Vroege kerst met Microsoft
Vroege kerst met Microsoft

Microsoft is er vroeg bij als het o..

Meedoen aan de Bootcamp Dutch Starcraft League?
Meedoen aan de Bootcamp Dutch Star..

De Dutch StarCraft League kondigt v..

Soldiers game
Top 10
1.
Tweede en derde levering PS4 in Ned..

Nieuwe informatie verkregen via gameshop..

2.
Sony bevestigt tweede levering PS4

Afgelopen dinsdag kon je op GameCloud le..

3.
E312: Verslag Ubisoft-persconferent..

De E3-persconferentie van Ubisoft begon ..

4.
Ruil je PS3 in voor een PS4

Game Mania organiseert van 23 juni tot e..

5.
Alles over de perks van Black Ops

Sinds Call of Duty 4: Modern Warfare zij..

6.
Vergelijking PSP en DSi XL

Toen de DSi XL werd aangekondigd, werd a..

7.
Afmetingen Xbox One en Kinect beken..

Microsoft heeft de officïele afmeti..

8.
Derde levering PlayStation 4 deze w..

PlayStation Nederland heeft via Twitter ..

9.
Betere mod-ondersteuning voor Minec..

Minecraft is sinds afgelopen maand een v..

10.
[Update] GC11: Chaos op GamesCom 20..

Update: Wij hadden vandaag natuurlijk al..